Forum Bobry.pl Strona Główna

Dokarmianie bobrów

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Maciek

PostWysłany: Wto Kwi 24, 2007 2:27 pm    Temat postu: Dokarmianie bobrów Odpowiedz z cytatem

Witam!
Mam na imię Maciek i mam 13 lat, interesuję się łowiectwem, wędkarstwem i wieloma innymi rzeczami Wink. Bardzo długo przebywam w naszych polskich lasach, kiedy tylko mam wolną chwilę, wybieram się z aparatem do lasu czy w góry. Może najpierw przedstawie krajobraz, w którym "znalazłem" bobra/(y). Kilka położonych obok siebie bardzo dużych stawów, w których kiedyś była żwirownia, i dwa zupełnie normalne, bardzo bogate w wodną florę i faunę jeziorka, koło nich ( 20m od) płynie niewielka rzeka, z licznymi starorzeczami, pas między jeziorkami a rzeką to różnej wysokości wierzba i gdzieniegdzie bujna trawa. Zabrałem młodszego brata na spacer, aby poszukać gniazd kaczek krzyżówek.
W pewnym momencie zobaczyłem coś brązowego, wynurząjącego się z wody, po chwili to coś wyszło z rzeki i ujrzałem w pełnej okazałości BOBRA, byłem w szoku, choć już wczesnie przepuszczałem, że może on tu żyć , gdyż znalazłem nadgryzioną gałąź. Kilka dni chodziłem wzdłuż rzeki i jezior i w końcu znalazłem ... : jego żeremie. Znajduje się w starorzeczu, później na stromym brzegu zobaczyłem swoistą zjeżdżalnie, wytartą trawę aż do ziemi, myśle że to wyjście bobra z rzeki dokoła tego wyjścia są obcięte prze niego gałęzie. Mam pytanie, jak mogę go dokarmiać, jak sprawdzić czy jest to parka, po prostu co mogę dla niego zrobić ??
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
1PLISZKA

PostWysłany: Nie Maj 06, 2007 10:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej Maćku,
obserwacja bobrów nie należy do najłatwiejszych.Są to zwierzęta raczej o aktywności nocnej i o trybie życia wodno-lądowym.Jednak z moich doświadczeń wynika,że właśnie teraz (maj-czerwiec) jest najlepsza pora na podglądanie życia bobrów.Dzień trwa coraz dłużej i można je jeszcze zobaczyć w świetle promieni słonecznych.Wydaje mi się, że jeżeli ukryjesz się w miejscu blisko żeremia w godzinach bliskich zachodowi słońca i będziesz pamiętał,że bobry mają dobry węch i słuch(czyli nie ustawiaj się pod wiatr) to napewno uda Ci się je zaobserwować.W związku z tym,że w maju pojawiają się młode boberki to może uda Ci się zaobserwować igraszki maluchów w wodzie albo usłyszeć ich charakterystyczne popiskiwania.Trzymam kciuku i fajnie, że interesujesz się tematami przyrody.Pozdrawiam Renata
P.S.Nie ma teraz konieczności dokarmiania bobrów (tak mi mi się wydaje)bo jedzą one mnóstwo roślinności, która pojawiła się razem z wiosną.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Świetlik

PostWysłany: Pią Cze 29, 2007 9:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

spokojna głowa o ich dożywianie Smile
jeśli chcesz pomóc - obserwuj, czy nie pojawiają się jakieś sytuacje konfliktowe na linii Twoje bobry - człowiek. a generalnie są to bardzo mądre stworzenia i same sobie poradzą a wiele się można od nich nauczyć! Very Happy
ps. masz jakieś foto?
Powrót do góry
Maciek

PostWysłany: Pią Lip 06, 2007 10:44 am    Temat postu: Dzięki! Odpowiedz z cytatem

Dziękuje Wam za porady. Niestety nie mam foto, ale postaram się zrobić.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Bastek

PostWysłany: Pon Lip 23, 2007 11:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć Maćku !
Z moich obserwacji w terenie wynika, że bobry (pomimo tego, że na ogół są przeostrożne) im dalej od wody tym bardziej są ostrożne. Tak, że obserwacje z dalszej odległości, ale przy stawie, np. przy żeremiu czy ewentualnej tamie mają chyba największy sens. Co prawda, gdybyś znalazł jakąś polanę lub łączkę, na której widać intensywne ślady żerowania (w tym okresie głównie wydeptane ścieżki, kopczyki bobrowe) warto przysiąść gdzieś na ambonie lub platformie, albo po prostu na jakiejś wygodnej gałęzi. Masz wtedy szansę na obejrzenie "zapasów" młodych boberków. Konieczna lornetka lub aparat z długim zoomem i jasnym światłem lub stabilizacją optyczną. Bobrów nie trzeba dokarmiać, gdyż one same wybierają takie biotopy, które zapewnią im dostatek pożywienia. Gdy "wyeksploatują " nadmiernie dany biotop, przenoszą się na jakiś czas w inne miejsce. Może się tak zdarzyć, ale z reguły silna rodzina bobrowa zajmuje tak duży obszar, że budują kilka żeremii lub cały system nor, co zapewnia im nie tylko bezpieczeństwo ale i swobodę dostępu do pożywienia bez konieczności szukania nowego terytorium. Wiadomo, że w przyrodzie czasami jest trochę inaczej niż w książkach, bo aby przetrwać zwierzęta muszą być w miarę "plastyczne", a bobry są mistrzami w dostosowywaniu się do warunków, jak i przekształcaniu danego środowiska pod swoje potrzeby. Przez wiele lat widziałem stanowiska zajmowane na "chwilę", jak i utrzymywane przez całe lata. Były wędrówki i powroty na stare "śmieci". Przy obserwacji należy pamiętać, że bobry doskonale reagują na ruch. Mniej boją się np. sztucznego światła - byle było nieruchome. No i mają dobry węch i rewelacyjny słuch. Pozdrawiam i życzę miłego "odbioru". Bastek.
Powrót do góry
Maciek

PostWysłany: Pon Kwi 07, 2008 4:09 pm    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

Wiatm...

Po dłuższej nieobecność znowu powracam do tematu "moich" bobrów...

Żeremie zeszłoroczne zostało porzucone, natomiast znalazłem coś jakby nory, znajdują się nad brzegiem rzeki ta nora ma dwa ogromne wejścia, który do połowy są zalane wodą ... Znalazłem tą norę w niedziele, a za tydzień obiecuje wrzucić pare fotek, jednak mam pewien problem, gdyż w okolicach bytowanie tych bobrów, nie są prowadzone żadne działania, mające na celu ich ochronę, po prostu nikt się tym nie zajmuje, a że rzeka nad która bobry zamieszkały przepływa wcześniej przez wieś, na brzegu jest mnóstwo śmieci, plastikowych butelek i rozmaitych odpadków, Ja sam nie dam rady "oczyścić" tego środowiska, do kogo moge się zwrócić o pomoc ?? Czy te bobry powinny być jakoś chronione, czy powinien być wyznaczony jakiś pas ochronny, kto odpowiada za porządek w takich miejscach ...
Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bobry.pl Strona Główna -> Korzyści powodowane przez bobry Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: